Praktijk voor Psychosociale Hulpverlening: Jeanne Oerlemans

 

 

Hoofdstraat 32
4471 AJ Wolphaartsdijk
tel: 06-53446081
e-mail: j.oerlemans@zeelandnet.nl

Lid Nederlandse vereniging voor maatschappelijk werkers
Ingeschreven in het beroepsregister van de maatschappelijk werkers
Lid van de landelijke vereniging voor Psychosociaal werkenden
Geregistreerd Psychosociaal Werker

 

Welkom

Ieder mens heeft van tijd tot tijd behoefte aan een luisterend oor; ieder mens krijgt te maken met problemen. Dat luisterend oor van een buurvrouw of goede vriend kan opluchten. Maar soms kom je er – ondanks dat gesprek- niet uit. Er verandert niets.

Je zou je verhaal wel eens kwijt willen bij iemand die je deskundig advies kan geven, iemand die je inzicht geeft in de manier waarop jij met je moeilijkheden omgaat.

Iemand die mogelijkheden aan kan reiken tot verandering en tot verbetering van de situatie. Iemand die je leert weer positief in het leven te staan.

In mijn praktijk kan ik op korte termijn en in een rustige omgeving deze professionele hulp aan bieden.

 

Index

 • Achtergrond en opleiding
 • Werkterrein
 • Werkwijze
 • Wanneer om hulp vragen
 • Praktijkvoorbeelden
 • Specialisaties
 • Tarieven
 • Vergoeding ( Nieuwe Ontwikkelingen )
 • Openingstijden praktijk
 • Links

Achtergrond en opleiding

Mijn beroep is maatschappelijk werker.  Ik heb onder andere gewerkt als intaker bij een instelling voor maatschappelijk werk en als onderwijsmanager en docent/supervisor aan HBO en MBO opleidingen voor maatschappelijk werk en dienstverlening. De laatste vier jaar ben ik naast mijn werk actief betrokken bij de opleidingen aan hulpverleners voor doven en slechthorenden.

Werkterrein

U kunt terecht met vragen en problemen die te maken hebben met:

 • Huwelijk en partnerrelaties
 • Echtscheiding en omgangsregeling
 • Relatie ouders en kinderen
 • Seksualiteit en seksueel misbruik
 • Overgang naar een volgende levensfase
 • Ziekte en handicap
 • Verliesverwerking en rouw
 • Bemiddeling en hulp bij conflicten
 • Moeilijke werksituaties en ontslag

Werkwijze

Het gesprek, het praten over de problemen en de moeilijke ervaringen waar u mee geconfronteerd wordt, is het middel om helder en duidelijk te krijgen wat er aan de hand is. U krijgt zicht op de ervaringen, die tot de problemen hebben geleid, uw mogelijkheden om te veranderen en uw blokkades. Ik luister, ik reflecteer, ik confronteer, ik adviseer en bied praktische hulp als dit noodzakelijk is.

U kunt leren om te werken aan de vormgeving van uw eigen leven zodat u langzamerhand weer vaste grond onder de voeten gaat voelen. Hierdoor kunt u voorwaarden scheppen voor nieuwe positieve ervaringen. Tot de professionele deskundigheid hoort het creatief zoeken naar een juiste mix van de verschillende methodes in combinatie met verschillende mensen en hun problemen.

U kunt telefonisch een afspraak maken en na een eerste orienterend gesprek overleggen we wat we kunnen bereiken en hoeveel tijd dit ongeveer zal kosten. Het kunnen individuele gesprekken zijn, gesprekken met een partner of met een kind en een combinatie van individuele gesprekken en partner-gesprekken is eveneens mogelijk.

Wanneer om hulp vragen

Soms zijn er meer of minder vage klachten die problemen verbergen zoals:

 • Ik ziet niet lekker in mijn vel
 • Ik wil veel en ik kom tot niets
 • Ik ben steeds moe
 • Ik heb de laatste tijd vaak ruzie met mijn partner, kinderen of familie
 • Ik moet een moeilijke beslissing nemen en kom daar alleen niet uit
 • Ik voel me depressief en kan nergens meer van genieten
 • Ik heb een ernstige ziekte of handicap en kan daar niet goed mee omgaan
 • Mijn partner en gezin kunnen niet met mijn ziekte of handicap omgaan
 • Ik word langzaam maar zeker doof en heb daardoor problemen op mijn werk en thuis
 • Mijn gezin en partner reageren geirriteerd omdat ik hen niet kan verstaan.

Praktijkvoorbeelden

Jan en Suzanne hebben twee dochters. Suzanne heeft sinds enkele jaren ernstige rugklachten. Ze was een sportieve, ondernemende vrouw die van aanpakken hield.

De rugklachten zijn zo ernstig dat ze in een rolstoel terecht is gekomen.

Jan en de oudste dochter hebben hier veel problemen mee. Jan moet veel in huis doen en kamperen met het hele gezin kan niet meer.

Na  een aantal gesprekken kan Jan beter omgaan met de veranderde mogelijkheden van zijn vrouw. Hij kan praten over zijn angst dat hij haar kwijt raakt en over zijn frustraties die haar handicap met zich meebrengen.

Hij ervaart dat praten echt helpt om het leven weer wat beter aan te kunnen en er weer oprecht plezier in te hebben.

Piet is 52. Hij heeft een drukke verantwoordelijke baan in de technische sector. Hij verblijft voor zijn werk steeds een aantal maanden in het buitenland en heeft daarna 6 tot 8 weken verlof in Nederland. Dit heeft hij altijd plezierig gevonden. Sinds een maand of drie heeft hij heel veel last van zijn rechterbeen. Als hij weer in Nederland is, komt hij tot niets. Hij ruimt zijn huis niet op, zoekt geen vrienden of kennissen op en voelt zich heel ongelukkig.

De huisarts verwijst hem door. Hij kan zich niet goed voorstellen dat praten over zijn problemen helpt. Hij vindt eigenlijk dat hij zelf zijn problemen op moet kunnen lossen.

Samen met hem bekijken we wat er eigenlijk aan de hand is. Stap voor stap bekijken we de moeilijkheden waar hij mee geconfronteerd wordt en zoeken we oplossingen daarvoor. Na 5 gesprekken heeft hij een aantal mogelijkheden om de problemen op zijn werk, in zijn privé en met zijn gezondheid zelf op te kunnen lossen.

Na een jaar zie ik hem weer terug en het gaat nog steeds goed met hem. Hij maakt nog steeds gebruik van wat hij geleerd heeft tijdens de gesprekken.

Nicole is 35 en Patrick is 32. Ze zijn twee jaar samen geweest en hebben een kindje van 3 maanden. Hun relatie is niet meer goed. Ze willen apart gaan leven maar wel samen voor hun kindje zorgen. Omdat het allemaal zo moeilijk is zijn ze boos op elkaar. Na enkele individuele gesprekken met Nicole en met Patrick lukt het om een goede omgangsregeling af te spreken. Ze informeren elkaar over het wel en wee van hun kindje en spreken af hoe ze met de problemen die dit met zich mee brengt om zullen gaan.

Gedurende een jaar heb ik iedere maand gesprekken met hen waarin ze beiden begeleid worden in dit moeilijk traject.

Mijnheer Kees 

Mijnheer is 63 jaar. Hij is vervroegd met pensioen. Hij had een drukke baan en zijn vrouw zorgde voor het huis en het huishouden. Nu is hij de hele dag thuis en wordt hij de hele dag met zijn vrouw en haar gewoontes geconfronteerd. Ze irriteren elkaar en maken veel ruzie. Ze weten beiden niet hoe ze hiermee verder moeten leven. Na enkele individuele gesprekken en twee gezamenlijke gesprekken weten ze dat ze een keuze moeten maken op welke manier ze verder willen gaan. Ze kiezen om met elkaar verder te gaan.

Nu gaat de begeleiding zich richten op hun communicatie. Na 3 gesprekken hebben ze handvaten waarmee ze hun irritatie om kunnen buigen naar positief met elkaar om gaan. De ruzies worden minder en ze vinden samen een weg in hun nieuwe levensfase.

Brigitte had een verantwoordelijke baan waarbij ze veel contacten had met andere mensen. Ze deed haar werk met veel plezier totdat ze merkte dat haar gehoor steeds minder werd. De communicatie die voor haar werk heel belangrijk was liep niet meer. Hierdoor werd alles anders. Ze kwam in de ziektewet terecht en voor haar gevoel hield haar leven op. In haar omgeving was weinig begrip voor haar handicap. Je kon niets aan haar zien en toch veranderde ze. Ze voelde zich waardeloos en had het heel moeilijk met het verlies van haar gehoor.

Tijdens de gesprekken kreeg ze ruimschoots de tijd en de aandacht om de veranderingen waar ze mee geconfronteerd werd te onderzoeken en er conclusies uit te trekken. Het was een ingrijpend rouwproces.

Ze leerde om aandacht voor zichzelf en haar slechthorendheid te vragen. Hierdoor wist zij en wisten de mensen in haar omgeving wat ze moesten doen zodat Brigitte weer een positieve bijdrage kon leveren aan de communicatie. Ze vond een nieuwe baan en ze voelde zich na verloop van tijd weer een volwaardig mens.

Specialisatie

Begeleiding en ondersteuning van mensen die op latere leeftijd doof of slechthorend worden.

Tarieven

De tarieven zijn volgens de richtlijnen van de beroepsvereniging: VVMW en LVPW.

Voor informatie over de tarieven kunt u informeren via:
Telefoon: 06-53446081
E-mail:  j.oerlemans@zeelandnet.nl

Een individueel gesprek duurt ongeveer 45 minuten. Een intakegesprek ten behoeve van rapportage circa een uur.

 

Vergoeding

De Landelijke vereniging voor Psychosociaal werkenden is erkend door de meeste zorgverzekeraars

Vergoeding verschilt per verzekeraar en is afhankelijk van uw aanvullende verzekering. U kunt het nakijken in uw polis, of informeren
bij uw Zorgverzekeraar.

Nieuwe Ontwikkelingen

Vergoeding psychosociale hulpverlening en begeleiding.
Als u slechthorend bent of doof aan één oor of aan beide oren of u hebt op een andere manier last van een auditieve handicap zoals de ziekte van 
Ménière, of tinnitus (oorsuizen) dan is het mogelijk om een AWBZ indicatie aan te vragen. Als u een AWBZ indicatie hebt wordt de hulpverlening of begeleiding vergoed door de AWBZ. Als u niet weet of u hiervoor in aanmerking komt of u weet niet welke stappen u moet zetten om iets te doen aan uw slechthorendheid dan kunt u ook contact met mij opnemen.  (zie openingstijden)

 

Openingstijden praktijk

Maandag, woensdag en vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur.
Afspraken en korte vragen: maandag, woensdag en vrijdag van 8.30 tot 9.00 uur en van 12.00 tot 12.30 uur.

Telefoon: 06-53446081
Website: www.pvanliere.nl
E-mailL j.oerlemans@zeelandnet.nl

 

Interessante links

Links website VVMW (Vereniging voor Vrijgevestigde Maatschappelijk Werkers)

NCPLD (Nederlands Centrum Plots- en Laatdoofheid)

NVVS (Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden)