Medische Trainingstherapie

921208_untitled-1

 

Medische Trainingstherapie is een oefentherapie die in Noorwegen ontwikkeld is. De grondlegger van de methode is Oddvar Holten. Hij begon zijn kennis uit de trainingsleer en zijn ervaring met training toe te passen als aanvullende behandeling voor zijn patiënten. Hij ontwikkelde ook specifieke apparatuur voor de training van patiënten, waarbij de uitvoering en dosering zeer nauwkeurig aangepast werden aan de mogelijkheden van de patiënt.

De Medische Trainingstherapie is een behandelmethode die gebruik maakt van actieve bewegingen. Door actieve beweging worden alle deelfuncties en weefsels gestimuleerd die het lichaam nodig heeft om te functioneren. De oefeningen in het programma worden aangepast aan de mogelijkheden van de patiënt. Door bepaalde aandoeningen kan een patiënt zeer laag belastbaar zijn, waardoor oefeningen nauwkeurig moeten worden ingesteld op weerstand, snelheid, bewegingsbaan, coördinatie enz.

Onder begeleiding wordt een oefenprogramma opgesteld. Hierbij worden de instellingen van de oefeningen en specifieke apparatuur, uitgangshoudingen van de patiënt en vorderingen nauwkeurig in de gaten gehouden. Op deze manier wordt er zo optimaal mogelijk aan het herstel van de patiënt gewerkt.

In combinatie met de Medische Trainingstherapie worden functionele oefenvormen ingepast gericht op de dagelijkse activiteiten.